Home Νέα Επιστολή προς την Υπουργό Παιδείας κα Α. Διαμαντοπούλου

alt

Αθήνα, 14-05-2011

Προς την Υπουργό Παιδείας

κα Α. Διαμαντοπούλου

Κοιν.: Γραφείο Πρωθυπουργού

Υπόψη κας Ρεγγίνας Βάρτζελη

Λέμε όχι στην συντεχνιακή πρόταση

της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας

περί «Ενιαίου Επιμελητηριακού Φορέα Μηχανικών»

 

Με αφορμή το απαράδεκτο σχέδιο για τον «υποτιθέμενο» ενιαίο Επιμελητηριακό Φορέα Μηχανικών, το οποίο παρουσιάζετε ψευδώς ως προϊόν διαλόγου μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων και δεδομένου ότι δεν έχετε μέχρι σήμερα συζητήσει με τους άμεσα θιγόμενους, δηλαδή τους πτυχιούχους των Τ.Ε.Ι,  

η Π.Α.Σ.Κ – Ε.Ε.Τ.Ε.Μ σας ξεκαθαρίζει τα ακόλουθα:

Το κείμενο που αναρτήσατε, είναι απαράδεκτο, όχι μόνο επειδή είναι γενικό και αόριστο, αλλά γιατί εξαπατά την εκπαιδευτική κοινότητα και επιχειρεί να κονιορτοποιήσει όλο το θεσμικό πλαίσιο των Τ.Ε.Ι, εισάγοντας εκ των υστέρων διαχωρισμούς και αποκλεισμούς νομικά ανεπίτρεπτους. Κυριολεκτικά μας έχει εξοργίσει.

Όπως φαίνεται, δυο διακεκριμένα στελέχη του Τ.Ε.Ε, (ο Γ. Γραμ. του Υ.Π.Δ.Β.Μ.Θ κος Παπάζογλου και η Αντιπρύτανης του Ε.Μ.Π κα Α. Μοροπούλου), ανέλαβαν εργολαβικά, με τις δικές σας ευλογίες, να «ξεμπερδέψουν» με το πιο παραγωγικό τμήμα των Μηχανικών Τ.Ε.Ι γιατί χαλάει τους σχεδιασμούς της γνωστής συντεχνίας.

Για να το επιτύχετε αυτό, βάλατε ως μπροστάρη τον, εκτός ελληνικής πραγματικότητας και επαγγέλματος, Πρόεδρο του Τ.Ε.Ι Πάτρας, κ. Σ. Καπλάνη, να προτάξει τις «αντικειμενικές» απόψεις του, με καταστροφικές συνέπειες τόσο για τους Πτυχιούχους Τ.Ε.Ι όσο και για τα ίδια τα Ιδρύματα τους.

Το κείμενο διαβούλευσης στην ιστοσελίδα του Υφυπουργού χρησίμευσε για να βγάλουν όλοι οι πτυχιούχοι τα απωθημένα τους, κάνοντας υποθέσεις και ασκήσεις επί χάρτου, μιας και δεν αναφέρεται τίποτε το συγκεκριμένο για τη δομή, τη σύνθεση και τη λειτουργία του φορέα, αλλά και για το ρόλο των επαγγελματικών φορέων.

Έχετε μετατρέψει την όλη διαδικασία της «διαβούλευσης» σε ρινγκ ομαδικής ψυχοθεραπείας.

Είναι φανερό ότι το σχέδιο αυτό, όπως είναι διαμορφωμένο, απλώς βγήκε στον αέρα για να υπνωτίσει και να καθησυχάσει τους οργισμένους πτυχιούχους Τ.Ε.Ι από την ανακολουθία και τον εμπαιγμό της Κυβέρνησης.

 

Κυρία Υπουργέ,

Τάζετε ουσιαστικά στους σημερινούς φοιτητές και σε όσους έχουν μεταπτυχιακά ότι θα «βολευτούν» αφού θα γίνουν «μέλη» του νέου φορέα!

Έντεχνα δεν τους δείχνετε τη φάκα, αλλά μόνο το δόλωμα.

Η λάμψη της ιδιότητας του μέλους ενός «άγνωστου φορέα» ελπίζετε ότι θα τους θαμπώσει και δεν θα ασχοληθούν με το τι σημαίνουν οι όροι «επίπεδα τεχνικής ευθύνης», «τεχνικές πυραμίδες», «όρια και φάσμα δραστηριοτήτων», τα οποία δε λέτε πως θα προσδιορισθούν και από ποιους.

Εσείς όμως και το επιτελείο σας γνωρίζετε ότι, μέσω αυτών των όρων, θα δημιουργηθούν υποκατηγορίες μηχανικών Τ.Ε.Ι, ακόμη και για όσους ενταχθούν στο φορέα ως πτυχιούχοι μετά το 2001.

 

Κυρία Υπουργέ,

Την ώρα που τα τριετή bachelorτης Μ. Βρετανίας θα εντάσσονται στο 6ο επίπεδο του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Επαγγελματικών Προσόντων (E.Q.F), εσείς εφευρίσκετε πατέντες (προ και μετά) για να στοιβάξετε τους πτυχιούχους Τ.Ε.Ι μαζί με τα Ι.Ε.Κ και τα Κολλέγια στο 5ο επίπεδο και μάλιστα την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη ένα τεράστιο μεταναστευτικό κύμα νέων πτυχιούχων!

Οι δε διαδικασίες που προβλέπονται για την απόκτηση «άδειας άσκησης επαγγέλματος» και πιστοποίησης είναι γραφειοκρατικές και απαράδεκτες, γι’ αυτούς που θα μετέχουν του εκκλησιάσματος!

 

Κυρία Υπουργέ,

Φυσικά μην περιμένετε να παραπλανηθούμε από την δήθεν οργίλη ανακοίνωση του Τ.Ε.Ε, διότι γνωρίζουμε ότι όλα αυτά τα αίσχη σχεδιάζονται σε αγαστή συνεργασία μαζί του.

Ο προτεινόμενος, από εσάς και τους συνεργάτες σας, «ενιαίος επιμελητηριακός φορέας», όσο διατηρούνται οι δυο τομείς στην ανώτατη εκπαίδευση και όσο εξακολουθούν να υφίστανται οι διακρίσεις σε βάρος των πτυχιούχων Τ.Ε.Ι, εξαιτίας της απηρχαιωμένης τεχνικής νομοθεσίας, δεν είναι δυνατόν να ξεγελάσουν κανένα.

Αντίθετα, η θέσπιση Ανεξάρτητου Ενιαίου Φορέα (στα πρότυπα του ΔΟΑΤΑΠ) ο οποίος θα πιστοποιεί μόνο τα επαγγελματικά προσόντα για όλους χωρίς διακρίσεις, είναι εφικτή, εάν αποτελείται από τομείς (μηχανικών, γεωτεχνικών κ.λπ.).

Η επαγγελματική αναβάθμισή τους, όπου απαιτείται, στα πλαίσια του Ε.Π.Ε.Π, θα είναι εφικτή εάν θα συμμετέχουν ισότιμα οι αντίστοιχοι επαγγελματικοί φορείς διπλωματούχων ή πτυχιούχων μηχανικών, των γεωτεχνικών ή των πτυχιούχων επαγγελμάτων υγείας κατά περίπτωση.

Κυρία Υπουργέ,

Δεν μπορεί να παίζετε με την τύχη χιλιάδων πτυχιούχων των Τ.Ε.Ι, ούτε να εκμεταλλεύεστε την ελπίδα των νέων πτυχιούχων με ερασιτεχνισμούς και υποσχεσιολογία!

Σας καλούμε, όσο είναι πια καιρός, να αντιμετωπίσετε το θέμα χωρίς παρωπίδες και συντεχνιακές υποδείξεις, με την δέουσα υπευθυνότητα έναντι των χιλιάδων φοιτητών και πτυχιούχων των Τ.Ε.Ι, λαμβάνοντας υπόψη τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Γι’ αυτό, για ύστατη φορά, σας καλούμε να σταματήσετε τις αυθαίρετες ενέργειες των συνεργατών σας και να συζητήσετε το συντομότερο δυνατόν με τους άμεσα ενδιαφερόμενους πτυχιούχους των Τ.Ε.Ι όλων των Σχολών και τις νόμιμες εκπροσωπήσεις τους.

Τα εκλεγμένα με το ψηφοδέλτιο της Π.Α.Σ.Κ, μέλη της νέας Κ.Δ.Ε της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.

Δ. Δημόπουλος

Β. Καψάλης

Α. Μαλαματάς

Π. Μίχας

Φ. Μπλανάς

Δ. Μπαής

Γ. Υφαντόπουλος

Χ. Χαντζησοφιανός

 

 

Τελευταία Ενημέρωση ( 14/05/2011 )